Coral Duero to nowy projekt w Toro, rozpoczęty w 2003. To wtedy zostały zakupione stare winnice w regionie, które gwarantowały jakościowy owoc. 30 ha winnic, podzielonych jest na 4 mniejsze - Los Lastros, Salgadero, Rompesedas i Las Parvas. Najmłodsze krzewy sadzone były w 1944 roku, a najstarsze w 1880 i przetrwały filokserę. Areał 30 hektarów może wydawać się spory, ale krzewy ze względu na ubogą glebę sadzone były w odstępach 3 metrów. Biorąc pod uwagę ilość krzewów na hektar oraz wiek winorośli i niskie owocowanie - wydajność jest mikroskopijna. Esencjonalność owoców idzie w parze z kontynentalnym klimatem Toro oraz ilością nasłonecznienia sięgającą 3000 godzin rocznie. W efekcie wina są bardzo skoncentrowane przy sporej kremowości i elegancji.
Od lutego 2021 wina z Coral Duero dostępne są w ofercie detalicznej Tasting Roomu oraz ofercie hurtowej Poniente. Rozpoczęliśmy import od dwóch win jednoparcelowych: R'sedas i Salgadero.
Coral Duero R'Sedas - czyste Tempranillo pochodzące z najmłodszej parceli z winnicy Los Lastros (nasadzenia z 1944 roku). Fermentowane w stali, a fermentacja z maceracją łącznie trwają 31 dni. Wino jest delikatnie beczkowane. Spędza w amerykańskim i francuskim dębie około 4 miesięcy, dzięki czemu doszukujemy się akcentów drugorzędowych, lecz nie przysłaniają one soczystego owocu. R'Sedas jest bardzo owocowym winem – dominują w nim jagody, śliwki i słodkie wiśnie. Intrygują akcenty ziemiste i tostowe. W ustach jest potężne i pełne, przy zachowaniu kremowości i soczystej kwasowości, która równoważy taniny i pikantność na finiszu. Alkohol jest wysoki (15%), ale dobrze wkomponowany w strukturę i obudowany słodkim owocem. Charakterne jak na Toro przystało.
Coral Duero Salgadero - czyste Tempranillo pochodzące z pojedynczej parceli zwanej Salgadero, sadzonej w 1930 roku. Również fermentuje i macerowane jest przez 31 dni, ale w beczkach amerykańskich i francuskich spędza już 12 miesięcy. W aromacie wyraźnie objawiają się przetwory z ciemnych owoców, lukrecja, czekolada, ale można też doszukać się akcentów mentolowych. Usta są tęgie, skoncentrowane z wyraźnymi ale krągłymi taninami. Usta potwierdzają ciemny, dojrzały owoc który pojawił się już w aromacie. Wino jest balsamiczne i jak na swój poziom alkoholu (15%) bardzo eleganckie.
Gorąco zapraszamy do Tasting Roomu po nasze nowości. Istnieje możliwość dowozu winebulancem...